Read Bezonken rood by Jeroen Brouwers Free Online


Ebook Bezonken rood by Jeroen Brouwers read! Book Title: Bezonken rood
The author of the book: Jeroen Brouwers
Format files: PDF
The size of the: 28.38 MB
City - Country: No data
Loaded: 2802 times
Reader ratings: 7.4
Edition: Arbeiderspers
Date of issue: 1981
ISBN: 902950806X
ISBN 13: 9789029508063
Language: English

Read full description of the books:Naslov u prevodu glasi „Prigušeno crveno”. U pitanju je autobiografski roman. Izdao ga je Prometej u sklopu edicije Holandsko-flamanska književnost.

Posle prve dve-tri stranice uplašio sam se da me čeka neka patetika. Nije ispalo tako na kraju. Brauers opisuje svoj boravak u japanskom logoru u Indoneziji u toku Drugog svetskog rata (Indonežanin po majci), i svoj život nakon toga (u logoru je bio kao dečak). Kroz pričanje naglasak je na njegovom odnosu prema/s majci/majkom, koji će se nakon izbavljenja iz logora i povratka u Holandiju drastično promeniti. Govoriće kasnije o toj promeni kroz prizmu svog „logorskog sindroma”, i sâm provlači tu sintagmu. Uglavnom, stiče se utisak da kroz ceo roman Brauers objašnjava svoju emocionalnu... pomerenost, recimo. Naravno, priča se dotiče i života na Indoneziji u vreme holandskih kolonijalnih... pohoda? Ako se to tako kaže, nedostaje mi reč, trokirao sam. Roman sadrži i brutalne i morbidne scene iz vremena rata, na sličan način varira i stil. Ima i patetike, nekad je neizbežna, kako sâm Brauers kaže, naglašavajući da je svestan kiča, ali čini mi se da na nekim mestima zaista nije bilo potrebe za njom (ili možda Brauers i nije toliko osvešćen o kič koliko kaže), bez obzira na etiku romana, koja, doduše, može biti problematična i u negativnom smislu jer bi se možda mogli iščitati i neki mizogini stavovi, iako se ono u šta je Brauers izrastao nakon rata zaista velikim delom može smatrati posledicom onoga što je preživeo i video u logoru.

Na kraju jedna zanimljivost, koja deluje istinito. Navodno, Brauers je 2007. godine odbio najprestižniju književnu nagradu na holandskom govornom području jer je novčani iznos od 16.000 evra smatrao preniskim. Pre toga, 2001. godine, prihvatio je priznanje koje mu je donelo 25.000 evra.

Inače, Brauers je dugo istraživao književno stvaralaštvo Holanđana i Belgijanaca koji su izvršili samoubistvo, o čemu povremeno i govori u „Prigušenom crvenom”.


Download Bezonken rood PDF Bezonken rood PDF
Download Bezonken rood ERUB Bezonken rood PDF
Download Bezonken rood DOC Bezonken rood PDF
Download Bezonken rood TXT Bezonken rood PDFRead information about the author

Ebook Bezonken rood read Online! Jeroen Brouwers is a Dutch/Belgian journalist and writer.

From 1964 to 1976 Brouwers worked as an editor at Manteau publishers in Brussels. In 1964 he made his literary debut with Het mes op de keel (The Knife to the Throat).

He won the Ferdinand Bordewijk Prijs in 1989 for De zondvloed, and in 1995 the Prix Femina for International works for his book Bezonken rood (Sunken Red). In 2007 he refused the Dutch Literature Prize (Prijs der Nederlandse Letteren) - the highest literary accolade in the Dutch-speaking world - because he considered the prize money of €16,000 too low for all his work.Reviews of the Bezonken rood


OLLIE

Something a favorite author wrote.

FREDERICK

Why do you ask me to write a phone?

MADDISON

Fantastic book!

JOSHUA

A useful book to free yourself from negative emotions and joy.

TILLY

A hard book, obviously not for everyone.
Add a comment
Download EBOOK Bezonken rood by Jeroen Brouwers Online free

PDF: bezonken-rood.pdf Bezonken rood PDF
ERUB: bezonken-rood.epub Bezonken rood ERUB
DOC: bezonken-rood.doc Bezonken rood DOC
TXT: bezonken-rood.txt Bezonken rood TXT